به نام خدا
عدالت بین زن و مرد در اسلام ,از دید من حقیر
"زن رو به خدا کرد و گفت: چرا باید دیه ما نصف مردها باشد؟ خداوند مهربانانه فرمود: عزیز من ! اگر با کشتن، تو را از شوهرت بستانند، به او هشت میلیون می رسد، ولی اگر او را بکشند تو صاحب شانزده میلیون می شوی !!! زن خندید و گفت: خدایا حکمتت را شکر"
اسلام دین عدالت و مساوات است. همانطوری که رسول گرامی اسلام (ص) می فرمود: ( مومنان با هم برادرند و خونشان با هم مساوی است)
اسلام دین عدالت و مساوات است . اما فرق است بین عدالت و مساوات . عدالت یعنی هر چیزی را در جای خودش گذاشتن و هر موجود مستحق به حق خود برسد.
ولی مساوات یعنی این که همه مردم به یک چشم دیده شوند و فرقی بین عالم و جاهل و فعال و غیر فعال گذاشته نشود . در حالی که گاهی مساوات ظلم است، مانند اینکه در جامعه فرقی بین کسی که یک عمر درس خوانده با کسی که عمری را به بطالت گذرانده گذاشته نشود که این ظلم است . به نظر شما ظلم نیست ؟
این یکی چطور؟ ظلم نیست ؟ دیه یک انسان بى سواد با دیه یک انسان عالم یک اندازه است . همین طور دیه یک مرد با تقوا، با دیه یک مرد بى تقوا. بنا بر این جهات معنوى از قبیل علم، تقوا و سیادت تأثیرى در مقدار و کم و زیادى دیه ندارد.
اینقدر تند وتند نخوان یکم فکر کن سئوالاتو جواب بده اگه قرار باشه با هر کسی دو رنگ باشیم با خودمون که دیگه رو راست باشیم , واقعا اگه یه خانواده 2 نفره مرد رو از دست بده بیشتر ضرر اقتصادی میکنه یا زن رو , به کلمه ضرر اقتصادی توجه کن
معلومه که اگه مرد بمیره ضرر بیشتری میکنه خانواده و دیه مرد میرسه به زن و اون زن هم خوشحاله از اینکه دیه مرد کامل پرداخت میشه , حالا مرد اگه زنش رو از دست بده چی ؟
فکر نداره که مرده که تا حالا پولی از زنش نمیگرفته که حالا گرفتاری اقتصادی پیدا کنه پس با نصف دیه هم یه زن دیگه میگیره که مسئله حل بشه
در ثانی , اگر دیه بیشتری برای فوت مرد در نظر بگیریم. درنتیجه به زن او که جزو وراث است و سایر ورثه زن پول بشتری تعلق میگیرد و این به نفع زن است نه مردی که مرده است. پس در اینجا حکم اسلام به نفع زنان است نه مردان.
به مردا چیزی نگین
نخند اولآ واقعیته
دومن در واقع دیه، بهاى ارزش اقتصادی مقتول یا مجروح است.
اگر فرد آسیب دیده و یا مقتول مرد باشد، دیه او بیشتر است، به جهت توانایىها و وظائف سنگینى که بر عهده او بوده و فعلا بر اثر قتل و یا نقص عضو به جا مانده است.
اگر مقتول زن باشد، دیه او کمتر است به جهت تفاوت نقش اقتصادی اعضاء بدن او. اما این تفاوت است، نه تبعیض. بین تفاوت و تبعیض بسیار فرق است. کارگرى که از توان کارى بیشترى بهرهمند است، تفاوت دارد با کارگرى که ضعیف است و توانایى کارهاى سنگین را ندارد. مزد آنان فرق مىکند. اگر کارفرما یک کارگر قوى و یک کارگر ناتوان را به طور مساوى مزد بدهد، به حق کارگر قوى ظلم کرده و این کار بى عدالتى فاحش است.
اگر خداوند متعال دیه مرد و زن را به طور مساوى قرار مىداد، با عدالت سازگار نبود.
در بین زن و مرد هم باید عدالت برقرار شود و عدالت به آن خواهد بود که هر کدام طبق آن توان و شایستگی خود به حقشان برسند. و هر کدام بر اساس آفرینششان وظیفه خود را انجام دهند . پس مساواتی که فمنیست ها از آن دم میزنند میشود بی عدالتی خودمان .
مساوات بین زن و مرد ظلم است. زیرا زن و مرد در نظام تکوین و آفرینش دو موجود متفاوت از جهات مختلفند و هر کدام ماموریت جداگانه ای دارند در عین اینکه هر دو موجودی کامل هستند و مکمل یکدیگرند.
اصولا در نظر دین اسلام و قرآن کریم ارزش و مقام ذاتی زن و مرد تفاوتی ندارد. یکسان می باشد. تنها ملاک فضیلت و برتری هر کس تقوا و ارزش های معنوی او می باشد همچنین در زمینه کسب فضائل اخلاقی و معنوی که ارزش فرد را مشخص می کند، زنان نه تنها هم ردیف مردان قرار گرفته اند؛ بلکه در بسیاری از موارد گوی سبقت را هم ربوده اند. در قرآن کریم در مقام معرفی انسان های برتر، نام زنان کنار نام پیامبران بزرگ الهی می درخشد . این نکته قطعی است که در نظر دینی هیچ تفاوتی از نظر ارزش ذاتی و توانائی های معنوی و کسب فضائل بین زن و مرد نیست
. در خصوص قوانین جاری و عادی زندگی و تفاوت هائی که اسلام بین زن و مرد قرار داده، در بسیاری از موارد، قوانین وضع شده، حاکی از حمایت اسلام از زن ها و جلوگیری از وارد شدن سختی های ناخواسته بر این بخش از جامعه می باشد. قرار دادن بار اقتصادی خانواده بر عهده مرد و موظف نمودن او به تامین مالی و اقتصادی همسر در همین راستا می باشد.اگر چه زن را از این کار منع نمی کند. اگر چه عملا برخی زنان دوشادوش مردان تلاش می کنند و در عرصه اقتصادی وارد می شوند. اما اجازه و اختیار دادن به زن یک چیز است، ولی واجب نمودن و موظف کردن مرد چیز دیگری است. اسلام با برداشتن چنین
وظیفه ای از عهده زن می خواهد وجود لطیف او را از سختی و مشکلات کار اجباری حفظ نماید.
اما در خصوص تفاوت هائی که در برخی از احکام مانند دیه بین زن و مرد وجود دارد ،ریشه ای دیگر دارد که بخش عمده آن به تفاوت های فیزیکی زن و مرد و نقش آفرینی هر کدام در جامعه و عرصه اجتماع می باشد.دیه در اسلام بر معیار ارزش معنوى مقتول نیست، بلکه مربوط به مرتبه بدن انسان است.
البته این واقعیت قابل کتمان نیست که برخی از زنان امروزه در جامعه همپای مردان تلاش می کنند و نان آور خانواده محسوب می شوند. اما قانون دیه مانند سایر قوانین ناظر به غالب افراد است .چون غالبا مسئولیت اداره خانواده به عهده مردان است، در دیه زن و مرد، نقش مرد و زن در تامین اقتصاد و معاش خانواده منظور شده و به لحاظ غالب
افراد که مردان موظف به تامین هزینه زندگی هستند، دیه زن نصف دیه مرد قرار داده شده است. پس گرچه بعضی از زنان مسئولیت اداره خانواده را دارند. لیکن قانون برمحور افراد دور نمی زند. بلکه غالب افراد را در نظر دارد.
نا گفته نماند که:
در دیه زن و مرد تفاوت در صورتی اعمال می شود که میزان جرم از مقیاس ثلث یک دیه کامل بالاتر برود، اما در جراحت ها و صدمات جسمی که بر زن وارد می آید، اگر صدمه در حد ثلث دیه کامل باشد، دیه این نوع صدمات بین زن و مرد مساوی خواهد بود. در مواردی که دیه مربوط به زن از جهت نقص عضو او می باشد (همانند مثال دختری که در حادثه ای یک عضو خود را از دست می دهد) در غالب موارد تفاوتی بین زن و مرد وجود ندارد.
در مسئله ارث هم که چرا مردان بیشتر از زنان ارث می برند؟
" اقتصاد زندگی بر دوش مرد است و زن معمولا از طرف پدر یا شوهر خود تأمین می شود. بنابراین برای ایجاد تعادل نیاز است تا مرد بیشتر از زن ارث ببرد"
در ثانی
نفقه زن بر عهده مرد است. در ازدواج مهریه زن بر عهده مرد است. در زندگی مشترک مرد و زن هر دو به یک اندازه زحمت می کشند. و هر دو به یک اندازه لذت میبرند. حال چرا باید مهریه و نفقه زن بر عهده مرد باشد؟ و چرا نفقه و مهریه مرد بر عهده زن نباشد؟ و یا چرا هر دو باهم زندگی را نچرخانند؟ اگر زنان جواب این سوال را دادند قطعا مردان جواب این سوال را خواهند داد که چرا مردان بیشتر از زنان ارث می برند؟
آیا اسلام در همه جا باید طرفدار زن باشد؟ آیا این بی عدالتی نیست که اسلام همیشه طرفدار زن یا همیشه طرفدار مرد باشد؟ اما اگر در برخی موارد طرفدار زن باشد و در برخی دیگر طرفدار مرد. تقریبا همه راضی و ساکت می شوند و عدالت برقرار خواهد شد.
اما چرا اسلام در برخی موارد طرفدار زن و در برخی دیگر طرفدار مرد است. این برمی گردد به حکمت و علم خدا، خدا چیزهایی را می داند و مصالحی را می بیند که عقل ما به کنه آنها نرسیده. ولی با اینکه علت آنها را نمی دانیم. با این وجود قطعا می دانیم احکام اسلام نه صرف طرفداری مرد است و نه صرف طرفداری زن. پس اسلام بین زن و مرد فرقی نگذاشته و جانب عدالت را در حق آنها رعایت کرده است ولی لازمه این فرق نگذاشتن و رعایت حقوق اقتضا میکند در برخی موارد جانبداری زن (مثل نفقه و مهریه) و در برخی دیگر جانبداری مرد (مثل ارث و دیه) شود. و این عین عدالت و حکمت است. نه تفاوت و جانبداری
امیدوارم مطالبب فوق کمکی بر بیان حقیقت اسلام کرده باشد
سئوالات,انتقادات,پیشنهادات موشکافانه خود را با ما در میان بگذارید
با نشر این مطلب به بالا بردن سطح آگاهی دوستانتان و فراگیری هرچه بیشتر دین مبین اسلام کمک کنید
عبارات
نقل از فرهنگ لغت
مساوات
(مُ) [ ع . مساواة ] (مص ل .) برابری ، با هم برابر بودن . همان مساوی بودن.
عدالت
عادلبودن , انصافداشتن , دادگربودن , دادگری
1- ( مصدر ) داد کردن دادگر بودن انصاف داشتن . 2 - ( اسم ) دادگری . یا عدالت اجتماعی . عدالتی که همه افراد جامعه از آن برخوردار باشند . (عَ لَ) [ ع . عدالة ] 1 - (مص ل .) عادل بودن ، انصاف داشتن . 2 - (اِمص .) دادگری .
عدالت
عدالة. دادگری کردن . عدالت کردن . جرجانی گوید: عدالت در لغت استقامت باشد و در شریعت عبارت از استقامت بر طریق حق است به اجتناب از آنچه محظور است در دین . (تعریفات جرجانی ).
قانون مجازات اسلامی
تفسیر نور الثقلین، جلد 1، صفحه 656
کلمات, عدالت, مساوات, سئوالات,طرفدار زن,چرا دیه زن نصف دیه مرد است,عدالت در اسلام,